Historik

Djur av alla de slag har alltid så långt jag kan minnas intresserat mig. Framförallt hästar, hundar, katter, kaniner, råttor och möss.
När det gäller hundar var jag extra förtjust i "färgglada" hundar med svansen upp såsom foxterrier, drever och beagle. Mer än så var det inte som barn.

1972 fick jag min första beagle i gåva av min pappas tandläkare. Denna tik Tassa, kom ur en kull med hela 10 beaglevalpar. Uppfödaren behöll 5 av de 10 valparna. Tassa var en av de utplacerade, men kom tyvärr i retur. Fem unghundar + kullens mor och far var fullt tillräckligt för uppfödarfamiljen Wiklund, så Tassa sökte ett nytt hem. Tandläkare Bo Wiklund frågade min pappa Olle, vid ett av hans veckobesök på praktiken om inte hans djurintresserade dotter ville ha en 1 ½-årig beagletik och på den vägen är det.
Tassa var en röd och vit tik av enkel exteriör kvalitet och mentalt var hon mycket försiktig till sin läggning, delvis till följd av att det hem hon hade en tid inte var det bästa. Hennes föräldrar hette Stoy och Alebo Bgl-Lacy.
Tassa
Jag ställde ut Tassa officiellt några gånger och resultatet var allt från 0 ökl till 1:a Hp i veteranklass. På viltspårprov gick det bättre och Tassa blev provets bästa vid ett par tillfällen. Jag släppte henne på praktisk jakt vid ett tillfälle och i brist på slag av lämpligt djurslag och orutin så blev det ett älgdrev. Tassa var en älskad familjemedlem i första hand och i andra hand gjorde hennes brister som den "kompletta beaglen" att jag fick ett enormt sug och intresse för ytterligare en beagletik. Drömmen var att beagle nr 2 kanske skulle kunna ställas ut och hävda sig bättre och kanske även driva annat än älg.

Jag hade två olika omplaceringshundar på prov, men de höll inte måttet utan fick varsitt nytt bra hem.

Våren 1974 började sökandet efter en egen valp. Jag ringde runt till ett flertal uppfödare I Stockholmsområdet, och till slut gjorde jag mitt val. Jag ville ha en valp i en kull där fadern hette Barvae Starmaker (engelsk import) och modern Violas Kamilla. Denna kull föddes den 19:e mars 1974 och bestod av 8 valpar, vilka föddes upp på Ekerö av Agnetha Lundberg.

Vid 5 veckors ålder var det "första valptitt" och även val av valp. Vad jag kan minnas var det 4 tikar i kullen och Agnetha hade valt ut den hon skulle behålla och nu var det min tur. Jag satt i timmar och tittade och tittade. Det var inte lätt att som orutinerad (tonårig) "hundmänniska" välja en valp. Agnetha sa: "Vår egen uppfödare (Violas kennel) Sven Frisk har valt ut den jag behåller och sedan har han valt "denna tik". Alltså "denna tik" var Mitchie och henne valde jag. Att icke förglömma är att Agnethas man Ulf sa till mig: "Inger, jag tror du kommer att bli uppfödare av beagle i och med att du köper Mitchie" (!!!). Jag hade en dröm om att vinna ck på utställning och att föda upp valpar, men jag trodde nog inte då att detta skulle bli verklighet men möjligen ett ck!

Mitchie utvecklades till en medelstor tik av utmärkt typ. Det bästa hos henne var huvudet, med dess uttryck, rygglinjen samt svansen som hon bar perfekt. Utställningsdebuten resulterade i en 2 ukl, men sen lossnade det och Mitchie vann ett 60-tal ck, flertalet BIR, BIM, CACIB mm. Så detta var det jag drömt om och mer därtill, fantastiskt i mina ögon.
Mitchie
Mitchie
Vad beträffar Mitchies jaktlust så var hon lös på en höåker på Dalarö vid 3 månaders ålder. Rätt som det var började svansen gå på "den lilla" och plötsligt går haren upp med valpen ivrigt nosande i löpan med små drevskall uppför en skogsbacke. Det tog stopp efter någonstans mellan 5 och 10 minuter. Men detta glömmer jag aldrig - min lilla valp efter harspåret!
Jag försökte ha henne lös under sommaren så mycket som möjligt, men vid 8 månaders ålder drev hon ca 30 minuter och då var det slut med att vara lös på allmän mark. Så småningom var hon med på praktisk jakt i Hälsingland och drev där rådjur i ca 60 minuter. Tanken på drevprov tändes då, men jag blev avrådd av en del och avstod (tyvärr) från att starta med en orutinerad hund.

Jag och mina föräldrar flyttade från ettan i Hässelby till ett radhus i Vällingby 1975. Då kom tankarna på en valpkull tillbaka med ny kraft.
Den 5:e november 1976 såg den allra första Starmaids-kullen dagens ljus. Fader till denna kull, som bestod av 2 hanar och 3 tikar, var den norskfödda hanen Amaritas Örjan, han blev även dubbelchampion så småningom. Sedan dess har det fortsatt med 1-2 kullar per år, dock med vissa uppehållsår.

Så Mitchie var alltså min stamtik. Hon fick ytterligare två kullar med Bravurs Zonny (norsk moderlivsimport) och NV-82 Beaglers Black Gold som fäder.

Mitchie

Stamtik nr 2 inköpte jag av Eeva Resko Kennel Daragoj i Finland 1986. Hennes namn var Daragoj I Like Style, "Fia". Hon fick en kull med den australiensiske hanen Torbay Top Billing, som jag importerade färsk sperma från i Finland, där han var. Kullen bestod av 5 tikar, av vilka jag behöll en, SV-91 Starmaids Resko Recipe, "Pepsi". Fia
Stamtik nr 3 köpte jag (och Inga-Lill Medin) av Annette och Jesper Pedersen, Kennel Gold Line i Danmark. Denna hund heter Gold Line's Grumpy Mistress, "Cille", och är född 1993. Cille har fött 2 kullar med Starmaids kennelnamn. Kull 1 är e.DK Ch White Acres Murphys Law (Född I USA) och kull 2 är e.Starmaids Top Secret.
Cille
Stamtik nr 4:
Det bodde två engelska tikar tillfälligt i Sverige under några år. Deras namn är Lowyck Lucky Charm och hennes halvsyster Lowyck Jessica. Jag och Monica Hilton (Mohill's) lärde känna dem och deras ägare, Roman och Tanja Petrusyavichus. Det bestämdes att bägge tikarna skulle paras och det blev så att "Lucky" parades med Starmaids Earth Wind And Fire, "Hugo", och Jessica inseminerades med djupfryst sperma från min Starmaids Excellent Lad, "Benson", född 1981.
Denna kull med "Benson" som far och Jessica som mor gick "bara inte att missa", så jag och Monica inhandlade Diana-Starhill, född 2001.
Diana fick vid två års ålder en kull e. NORDV-04 Emorlen Darius och valparna bär kennelnamnet Starmaids.
Stamtik nr 5:
CARNELIAN'S ALWAYS HAPPY, "Happy"... text om Happy kommer senare
Happy

Importerade hanar
Gold Line's Sound of Harlem, "Hanse", importerades som 1-åring 1986 från kennel Gold Line i Danmark. Jag såg hans far, den brasilianske hanen Bangor Corn Flakes under ett besök i Danmark. Corn Flakes var en liten hane (den bästa hane av "modell mindre" jag sett) med en synnerligen bra mentalitet. Jag bestämde mig för att jag önskade få en son efter Corn Flakes till Sverige. Min valpköpare Ingvar Karlsson i Västervik, var villig att bli delägare och i huvudsak vårda denna hund och så fick det bli. Hanse är far till 60-talet valpar och hans avkommor håller i flertalet fall hög exteriör kvalitet och ett flertal är jaktprovsmeriterade på drevprov, varav en JAKTCHAMPION. Starmaids har Hanse som far till 4 kullar.
Hanse

Int & Nord UCH SJCH Belvaux Magical Storm, "Cosby", importerades från Australien 10 år senare med ovärderlig hjälp av Catharina Linde-Forsberg, Beagler's Kennel. (Stort tack!)
Cosby är en fantastisk hund som man bara älskar av hela sitt hjärta, hans personlighet och vänlighet är enorm… Hans rörelser är underbara och därtill är han världens enda JAKTCHAMPION född i Australien- vad kan man mer begära, det har varit en GÅVA att få äga och umgås med denna hund!!!
Det utställningsminne som är starkast från Cosbys karriär är när han likt en travare av bästa märke vann det DANSKA CERTIFIKATET bland 100 talet anmälda hundar, vilken rysning…!!!
(feb-07) Han är far till 22 valpkullar i Sverige , Norge och Finland under en 10 årsperiod, så avkommorna är väl spridda geografiskt och tidsmässigt efter denna långväga herre! Han har 12 jaktprovsmeriterade avkommor, en är SVENSK UTSTÄLLNINGS & JAKTCHAMPION, två är NORSKA UTSTÄLLNINGSCHAMPIONS ( jaktmeriter ingår i detta championat) och far till rasens enda LYDNADSCHAMPION här i landet. Tre av ovanstående kullar bär Starmaids prefixet.

Detta är hans meritlista:
Jp-meriter: 1:a HARE,1:a HARE, 3:a HARE, 1:a RÅ, 2:a RÅ, 2:a RÅ, 2:a RÅ, Utst-meriter: 5 CERT i 3 länder, flertalet BIR, 2X BIG-2, CACIB och BIS-2, BIS-3 på Specialklubbsutställning.

Cosby

NORDV 03 SV 06 Emorlen Darius, "Darcy", importerades i augusti 2002 från Storbritannien. Jag var över på Windsorutställningen 1998 och såg då ett antal avkommor till GB CH Dialynne Tolliver of Tragband, som jag blev mycket förtjust i. Jag bestämde mig för att försöka ta in en son till honom.
Stort tack till Anne Schelin m.fl. som hjälpt till att få Darcy till Sverige!
(feb -07) Han är far till 6 valpkullar och 4 avkommor är jaktprovsmeriterade ur lika många kullar, det är bra jobbat!
Darcy blev NORDISK VINNARE och GRUPPVINNARE på SKK INT i Stockholm 14/12 2003 och även SVERIGES VINSTRIKASTE BEAGLE 2003!
I januari 2004 blev han jaktprovsmeriterad.
Utställningsframgångar förutom ovanstående är bl a DEN ALLRA STÖRSTA som hände på SKK Int i Göteborg 2005, då ”Darcy” lyckades bli BIR, GRUPPVINNARE och BIS-5, oj oj oj vilken känsla!!! 2006 lyckades han VINNA GRUPPEN där igen, underbart!! Förutom de nämnda blev han SVENSK VINNARE 2006, DANSK CERTIFIKATVINNARE och han har vunnit gruppen vid fler andra tillfällen och ett antal grupplaceringar därtill, en domare skrev i stort bara ” WOW !! ” i sin kritik det säger det mesta. Så detta är en liten presentation av utställningsstjärnan Darcy. Numer ägs Darcy av delägaren. Hoppas att han innan han blir för gammal lyckas ta ett första eller andra pris på jaktprov vi (rådjur) som han är mer än kapabel till och välförtjänt av..!! Två valpkullar efter Darcy bär Starmaids kennelnamn.
Darcy

MULTICHAMPION SE VV-16 Queen's Night From Elly's Pack, "Dexter" - Text om Dexter kommer senare
Dexter

J C.I.B SE UCH NO UCH SE VCH Skansehöj's Darwin , "Herbie" - Text om Herbie kommer senare
Herbie

NORDJV 10 NORDV 10 Ob-La-Di´s Freiherr Von Richthofen, "Jackson"
Text om Jackson kommer senare
Jackson

Här är en unik bild av de tre importerna Darcy, Cille och Cosby tillsammans.
Bilden är tagen på SKK nat i Norrköping den 14/8 2004, då Cosby och Cille blev BIR- & BIM-veteraner.

(foto Barbro Nilsson)

Darcy, Cille & CosbyStarmaids Arctic Moon Shine, "Julia", blev historisk under jubileumsåret (25 års uppfödning), då hon 011112 blev SVENSK UTSTÄLLNINGS- OCH JAKTCHAMPION!
(Den första efter åratals slit, möda och glädjande minnen)

I januari 2009 blev "Julias" son "Tiger" Starmaids I´M A Tiger CHAMPION och ståtar nu med titlarna S U CH N U CH S J CH, så man kan säga att mor och son har "Dubble´" i Dubbelchampionat !!

Julia

Julia + Tiger